Setup

Om thuis goed te kunnen werken aan school en uiteraard de projecten waar ik mee bezig was/ben heb ik een setup gemaakt die het voor mij makkelijk maakt om hieraan te werken. Daarnaast gebruik ik mijn setup uiteraard ook om te gamen, te chatten met vrienden en het kijken van video's, films en tv.

Hieronder vindt u een video van mijn setup en de specificaties van de apparatuur die ik gebruik.

Waaruit bestaat mijn setup?

De kabels

3xEuro-kabel C13Voeding voor monitoren en TV
3xUSB-B-kabelAansluiten USB-poorten monitoren / Aansluiten mengpaneel op laptop
2xUSB-C-kabel (hoekconnector)Opladen telefoon en tablet
1xUSB-micro-B-kabelAansluiten USB-hub op laptop
1xMini-jack -> 2x RCA-kabelAansluiten mengpaneel op laptop
1xXLR-kabelAansluiten microfoon op mengpaneel
2xVGA-kabelAansluiten monitoren op laptop
2xVerloop HDMI-male -> VGA-femaleAansluiten monitoren op laptop
2xHDMI-kabelAansluiten HDMI-splitter en TV
1xStartech USB-A-male -> HDMI-femaleAansluiten monitoren op laptop
2xUSB-micro-A-kabelAansluiten controllers op laptop
1xMini-jack -> 2x JackAansluiten speakers op mengpaneel


De bovengenoemde kabels zijn nog lang niet alle kabels, maar wel de belangrijkste.

Als u deze specificaties, en met name de kabels en hun doeleinden goed bekijkt, zal u een aantal dingen opvallen.

Zo gebruik ik een heel aantal kabels om mijn monitoren aan te sluiten. De reden hiervoor is dat de monitoren geen HDMI-inputs hebben, en de laptop maar 1 HDMI-output. Dit betekent dat ik één monitor heb moeten aansluiten met behulp van een verloopje van USB-A-male naar HDMI-female. Verder heb ik beide kabels moeten laten verlopen van HDMI naar VGA met de HDMI-male naar VGA-female-verloop.

Een korte uitleg over mijn setup

Zoals misschien al is opgevallen, gebruik ik veel verschillende merken en producten, en dan praat ik vooral over de productcategorieën, zoals monitoren, randapparatuur en audio.

Een deel van de reden hiervoor is dat sommige producten van een bepaald merk goedkoper zijn dan van een ander merk. Zo gebruik ik voor mijn audio met name Devine, een merk dat bedoeld is voor kleine setups en beginners met audio. Doordat het geen groot merk is, is de prijs niet hoog. Voor mijn mixer was ik €99,- kwijt, terwijl ik bij een merk als Allen & Heath €149,- kwijt ben voor een mixer die minder kan. Hetzelfde geldt voor de microfoon die ik gebruik.


Monitoren


Setup van de monitoren
Als we gaan kijken naar de monitoren, dan vallen een aantal dingen op.
Ten eerste gebruik ik 3 verschillende monitoren, waaronder 1 TV, en het beeldscherm van mijn laptop. De reden dat ik al deze verschillende monitoren gebruik, is omdat ik deze gratis heb gekregen, net als de TV. Uiteraard heb ik de laptop wel gekocht.
Vervolgens valt op dat ik één van mijn monitoren verticaal heb gehangen. Dit heeft twee redenen, namelijk de aspect ratio (AR) en het gebruik. De AR van de monitor die verticaal hangt is 16:10, waar de meeste monitoren een AR hebben van 16:9. Dit resulteert er in dat ik deze moeilijker kan gebruiken voor het gamen of kijken van video's, omdat deze over het algemeen gemaakt zijn met een AR van 16:9.

Gebruik van de monitoren
Als we het gaan hebben over het gebruik van de monitor, dan gebruik ik mijn 3e monitor met name voor Spotify, WhatsApp, de verkenner, en voor andere chat- en talk-apps, zoals Skype en Discord. Deze toepassingen werken makkelijker op een verticale monitor, omdat je dan meer overzicht en een groter bereik hebt waarin conten weergegeven kan worden.

De televisie
Dan hebben we nog de TV. Deze zendt hetzelfde beeld uit als mijn 2e monitor, die ik gebruik als mijn werkgedeelte, maar dus ook voor gamen en TV-kijken. Op het moment dat ik met controller wil gamen, of TV wil kijken, draai ik de TV in de richting van mijn bed, waar ik dan relaxed kan zitten, en ook een groter scherm heb om alles beter te kunnen zien.

Laptopscherm
Als laatste scherm heb ik dus ook nog mijn laptop. Deze gebruik ik om bijvoorbeeld tijdens het werken een website te kunnen bekijken, of om een filmpje op te zetten.


Audio


Mixer
Zoals u hebt kunnen lezen gebruik ik een Devine MixPad 1002-FX-USB mixer en een Devine M-Mic Pro XLR BK microfoon. Ik heb om een aantal redenen gekozen voor deze combinatie, waarvan de prijs zoals eerder genoemd ook meespeelt.

De mixer heb ik gekozen omdat deze beschikt over 2 XLR-inputs, zodat ik een extra microfoon kan aansluiten als er iemand op bezoek komt waarmee ik samen in een call wil gamen. Daarnaast heeft deze mixer, zoals de naam al doet vermoeden, ook beschikking over USB. Dit zorgt ervoor dat ik de mixer met USB op mijn laptop kan aansluiten en vice versa. Het grootste voordeel hiervan is dat de audiokwaliteit aanzienlijk beter is dan de kwaliteit van een mini-jack-kabel. Daarnaast heeft deze mixer een ingebouwde effectenmodule, zodat ik een extra echo of galm op mijn stem zou kunnen gooien.

Microfoon
Ook de microfoon heb ik gekozen met een aantal onderwerpen in mijn achterhoofd. Zo wilde ik een XLR-microfoon, zodat ik deze volledig kan regelen via mijn mengpaneel. Verder heb ik voor de Pro-versie gekozen, omdat deze een betere geluidskwaliteit levert dan de 'basic'-versie.

Aansluitingen laptop
Mijn laptop is op twee manieren verbonden aan de mixer, namelijk met USB en met een mini-Jack -> 2x RCA-kabel. De reden hiervoor is dat de USB-aansluiting zowel een in- als output-connector is. Dit houdt in dat ik, wanneer ik geluid wil opnemen, of bijvoorbeeld in een call zit, de audio die mijn laptop uitstuurd, dus ook het geluid van degene die spreekt, weer teruggezonden wordt naar de laptop. Dit zorgt ervoor dat de ander zichzelf terughoort, of dat audio dubbel wordt opgenomen. Met de mini-Jack -> 2x RCA-kabel kan ik ervoor zorgen dat mijn uitvoer niet weer wordt teruggezonden.

Koptelefoon
De koptelefoon die ik gebruik is de Samson SR850. Dit is een hele fijne koptelefoon omdat het een over-ear koptelefoon is met ambient listening. Dit zorgt ervoor dat je over het algemeen weinig verschil hoort tussen geluid afspelen via speakers of via de koptelefoon.

Speakers
Om alles te kunnen horen wat er afgespeeld wordt heb ik uiteraard ook speakers. Hiervoor gebruik ik de Mc Crypt Control 250 AMP. Dit zijn goede kwaliteitsspeakers die ik heb gekregen van mijn middelbare school. De speakers zijn er dus op gebouwd om grote volumes aan te kunnen, zodat ze dus ook grote ruimtes van voldoende geluid kunnen voorzien. Dit is heel fijn om in een slaapkamer te hebben, zodat ik ze helemaal kan afstellen zoals ik het zelf wil. Het betekent ook gelijk dat de speakers niet zomaar overstuur zullen raken.


Randapparatuur


Controllers
Zoals al eerder benoemd gebruik ik controllers om games te spelen. Dan heb ik het over games als FIFA en GTA. Deze games zijn fijner om te spelen met een controller, dus zodoende heb ik er twee aangeschaft. Het gaat om het merk PDP, wat een Official Licensed product is, wat betekent dat deze controllers officieel zijn gemaakt voor XBOX, maar ook voor Windows. Uiteraard heb ik twee controllers, zodat ik ook kan gamen met vrienden.

Webcam
Als webcam gebruik ik de Trust Trino HD webcam. Deze camera heb ik gekozen omdat deze relatief goede kwaliteit levert, en daarbij ook niet al te duur is.

Bekijk mijn setup

Na het opbouwen van mijn setup heb ik een compilatie gemaakt waarin ik de belangrijkste onderdelen van mijn setup laat zien.

Bekijk deze compilatie hiernaast, of klik op de onderstaande knop.